Kuorivaatteet – säänkestävät vaatteet moniin tilanteisiin

Jos parikymmentä vuotta sitten olisi kysynyt keneltä tahansa kaduntallaajalta, mikä on kuoritakki, ei siihen olisi saanut vastausta. Nyt useimmilla, kaupunkiasukista luonnon helmassa hengailevaan, on usein käsitystä siitä, mistä kuorivaatteissa on kyse ja millaisia ominaisuuksia niin kuorihousut sekä kuoritakit tarjoavat muunlaisiin ulkovaatteisiin verraten.

Kuorivaatteet ovat käsite, jota käytetään erityisesti ulkoaktiviteetteihin soveltuvista vaatteista. Kuorivaatetukseen voivat kuulua esimerkiksi kuoritakit, kuorihousut, kuorihaalarit kuin kuorihanskatkin — niitä kaikkia yhdistää suojaava ja vedenpitävä kalvo, joka takaa miellyttävän olon säässä kuin säässä.

Kuorivaatteiden materiaaliin, kuorikankaaseen, liittyy monia hyviä ominaisuuksia

Kuorikankaaseen liittyy monia sellaisia ominaisuuksia, joiden ansiosta se soveltuu haastaviin sääolosuhteisiin. Laadukas kuorivaate pitää veden loitolla ja tällä tavoin vaatteen sisäkerrokset säilyvät kuivina.

Vaikka kuorikangas estää lämmön karkaamisen vaatteen sisältä, on kangas silti samalla hengittävä, jolloin hiki ei pääse tiivistymään ja muodostamaan liiaksi kosteutta vaatteen sisäpuolelle. Kuorivaatteita käytetään paljon myös siksi, että kuorikangas tarjoaa tehokkaan suojan tuulelta. Vaatteen sisäpuolelle jäävä ilma toimii tehokkaana eristyksenä, joten vaikka kuorivaate itsessään onkin melko ohut ja kevyt, pitää se kantajansa yllättävän lämpimänä.

Kuorivaatteet on valmistettu erikoismenetelmällä tiheään punotusta kankaasta, joka parantaa sen lämmöneristyskykyä. Vaatteen kuorella viitataan sen uloimpaan kerrokseen, joka eristää tehokkaasti esimerkiksi lämpöä ja kosteutta. Kalvon reiät ovat niin pienet, etteivät vesipisarat onnistu läpäisemään kerrosta, mutta ne mahdollistavat kuitenkin ihosta vapautuvan vesihöyryn poistumisen. Juuri tämän vuoksi kuorivaatteet soveltuvatkin reippaisiin ulkoilma-aktiviteetteihin, sillä pieni hikoilukaan ei yleensä saa aikaan epämukavaa oloa.

Kuorivaatteiden vedenpitävyys

Toisinaan kuorivaatteita erehdytään pitämään vedenpitävinä, mutta niitä ei pidä rinnastaa sadevaatteisiin tai muihin tehokkaammin veden loitolla pitäviin vaatteisiin. Kuoritakkeja ja muita kuorivaatteita kuvaileekin paremmin termi “vettä hylkivä” – sillä kuorivaatteet tarjoavat enemmän suojaa kuin esimerkiksi fleece, mutta eivät kuitenkaan suojaa yhtä tehokkaasti kuin esimerkiksi laskettelutakit, jotka ovat usein vedenpitäviä saumoja myöten.

On kuitenkin huomioitava, että vaikkei kyseessä olekaan 100-prosenttisesti vedenpitävä materiaali, on kuorimateriaali vettä hylkivä, erittäin hengittävä ja käytössä pitkään kestävä.

Vesipilariarvo on termi, johon saattaa törmätä kuorivaatteita vertailtaessa. Sillä viitataan takin kykyyn pitää kosteutta loitolla. Mitä suurempi vesipilariarvo on, kertoo se paremmasta vedenpitävyydestä. Pelkkää vesipilariarvoa ei kuitenkaan pidä tuijottaa takkeja vertailtaessa. Vesipilariarvo kuitenkin antaa hyvin osviittaa siitä, millaisiin aktiviteetteihin ja sääolosuhteisiin vaate soveltuu parhaiten.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että yli 5 000 mm vesipilariarvolla varustetut kuoritakit ovat riittävän vedenpitäviä pitämään kantajansa kuivana lenkillä tihkusateessa. Markkinoilla on kuitenkin paljon huomattavasti korkeammalla vesipilariarvolla varustettuja kuoritakkeja. Hieman haastavampiin olosuhteisiin onkin järkevää hankkia kuoritakki, jonka vesipilariarvo on ainakin 10 000 mm tai jopa 20 000 mm. Tällöin sadetta tai räntää voi tulla taivaalta runsaamminkin ilman, että se läpäisisi takin kalvoa.

Kuorivaatteet ovat monikäyttöinen valinta

Kuorivaatteiden huima suosio perustuu ennen kaikkea niiden monikäyttöisyyteen. Kuoritakkeja ja kuorihousuja näkee käytettävän meillä Suomessakin hyvinkin erilaisten aktiviteettien parissa. Ne ovat tuttu näky niin lenkkipoluilla, golfkentillä, purjeveneillä kuin aivan tavallisina ulkoiluvaatteina vaikkapa kaupungille lähdettäessä. Kuorivaatteet ovat tyypillisesti suunnittelultaan varsin virtaviivaisia, siistejä ja hillittyjä, joten ne soveltuvat monenlaiseen käyttöön ja ovat helposti yhdisteltävissä erilaisiin asukokonaisuuksiin. 

Aivan kaikkiin tilanteisiin kuorivaatteet eivät kuitenkaan sovellu, sillä esimerkiksi kaatosateessa niiden vedenpitävyyttä ei voida taata, eivätkä ne yksin riitä pitämään kehoa lämpimänä pakkassäässä. Äärimmäisissä sääolosuhteissakin kuorivaatteita voidaan käyttää osana kerrospukeutumista, jolloin ne tarjoavat ylimääräistä suojaa ja lämpöä.

Millainen on hyvä kuoritakki?

Viime vuosien aikana kuoritakkien tarjonta on lisääntynyt valtavasti. Useimmat urheiluvaatemerkit, kuten Haglöfs, The North Face, Halti ja Helly Hansen tarjoavat omat versionsa kuoritakeista, joten valinnanvaraa riittää. Ei kuitenkaan ole yhtä ainoaa oikeaa kuoritakkia — kuorivaatteita valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota niiden tulevaan käyttötarkoitukseen sekä olosuhteisiin, joissa vaatteita aikoo käyttää.

Tärkeä huomionarvoinen seikka kuoritakkia valittaessa sen materiaali. Kuoritakkeja on olemassa eri käyttöluokissa, joten jotkut materiaalit tuntuvat selkeästi järeämmiltä ja paksummilta kuin toiset. Mikäli itselle on tärkeää, että takki mahtuu tarvittaessa pieneenkin tilaan, kannattaa siinä tapauksessa valita käyttöön kevyempi ja helposti pakattava malli.

Kuten takeissa yleensäkin, myös kuoritakeissa on paljon eroja säätö- ja kiristysmahdollisuuksien suhteen. Ennen takin hankkimista kannattaakin pohtia, onko esimerkiksi hihojen ja helman kiristämismahdollisuus itselle tärkeää ja haluaako takkiin ehdottomasti hupun vai ei. Kuoritakit voivat olla myös malliltaan suoria, muotoiltuja tai esimerkiksi vyötäröltä kiristettäviä — jokaiseen makuun on tarjolla monipuolisesti vaihtoehtoja.

Softshell- vai hardshell-takki?

Kaupoissa on myytävänä hyvin monenlaisia eri kuorivaatteita, ja laajan tarjonnan äärellä pää voi etenkin asiaan perehtymättömällä mennä nopeasti pyörälle. Mistä tietää, millaiset kuorivaatteet soveltuvat itselle parhaiten?

Ensinnäkin kuoritakeista puhuttaessa on hyvä tehdä ero niin kutsuttujen hardshell- ja softshell-takkien välillä. Molemmat ovat kuoritakkeja, mutta niiden ominaisuudet poikkeavat hieman toisistaan. Ei olekaan täysin yhdentekevää, kumman kuoritakkityypin käyttöön valitsee.

Hardshell-takit ovat vedenpitäviä ja usein hupulla varustettuja takkeja, jotka tarjoavat kevyen, kestävän ja vedenpitävän suojan vesi- ja lumisateessa. Nimitys hardshell on peräisin siitä, että materiaali on hieman jämäkämpää ja joustamattomampaa softshelliin verrattuna. Hardshell-takkeja käytetään patikointiretkellä tai missä tahansa sellaisessa aktiviteetissa, jossa on tärkeää pysyä lämpimänä ja kuivana olosuhteista riippumatta. Yksi hardshell-takkien parhaista puolista on se, että ne ovat kevyitä ja helppo pakata pieneenkin tilaan. Mikäli toiveena on säästää tilaa pakatessa, on hardshell-takki yleensä erinomainen valinta.

Softshell-takkien materiaali on jonkin verran hengittävämpää ja joustavampaa hardshelliin verrattuna. Vaikka jotkut softshell-takit onkin saatettu käsitellä vedenpitäviksi, ovat useimmat softshell-kuoritakit ainoastaan vettähylkiviä, eivätkä siis täysin vedenpitäviä. Ne on suunniteltu mukautumaan kantajansa liikkeisiin ja ylläpitämään sopivaa ruumiinlämpötilaa intensiivistenkin aktiviteettien aikana. Moniin softshell-takkeihin on lisätty fleece- tai muu pehmeä vuori, joka tarjoaa ylimääräistä lämpöä. 

Jos edessä on koko päivän kestävä vaellusretki, ja sääennuste lupaa tihkusadetta, kannattaa mukaan pakata kosteuden tehokkaasti loitolla pitävä hardshell-takki. Jos puolestaan suunnittelee kiipeilyä, pyöräretkeä tai rentoa reippailua koleassa mutta kuivassa säässä, voi softshell-takki silloin olla paras vaihtoehto.

Kuorivaatteet ovat helppohoitoisia ja usein pitkäikäisiä

Kuorivaatteet ovat myös sikäli hyvä valinta, että ne ovat verrattain helppohoitoisia. On aina järkevää tutustua huolellisesti vaatteen pesu- ja hoito-ohjeisiin, jotta ikäviä yllätyksiä ei pääse syntymään. Karkeasti voidaan kuitenkin ohjeistaa, että kuoritakit ja kuorihousut pestään yleensä 30-40 asteessa pesukoneessa. Parhaiten kangas säilyttää ominaisuutensa ja pysyy siistinä silloin kun vaatteet pestään pelkällä pesuaineella ilman huuhteluainetta. Lienee sanomattakin selvää, ettei myöskään rumpukuivausta, kuivapesua tai valkaisua suositella kuorivaatteille. Ne kuivuvat onneksi melko nopeasti muutenkin.

Oikein huollettuna kuoritakki säilyy hyväkuntoisena käytössä vuodesta toiseen. Vaikka voisi kuvitella, että takki säilyy paremmassa kunnossa kun sitä ei pese liian usein, on totuus päinvastainen. Kuorivaatteiden säännöllinen pesu on hyväksi, sillä muutoin lika ja ihosta irtoava rasva saattavat tukkia niiden suojakalvon pienet reiät ja vaikuttaa siten vaatteen hengittävyyteen. Kuorivaatteita on mahdollista myös käsitellä niille sopivilla menetelmillä, jolloin niiden käyttöikä pitenee entisestään. Uutena kaupasta hankitut kuorivaatteet on kyllästetty vettähylkivyyden maksimoimiseksi, mutta käytön ja pesemisen myötä pintakylläste alkaa vähitellen kulua pois, jolloin käsittely kannattaa uusia.

Millaisiin käyttötarkoituksiin kuorivaatteita suositellaan?

Kuoritakit ja kuorihousut ovat monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta oivallinen valinta monenlaisiin ulkoilma-aktiviteetteihin. Lämmöneristyskyky, joustava ja mukavantuntuinen materiaali sekä vettähylkivyys ovat seikkoja, joista on paljon iloa lähes minkä tahansa ulkoaktiviteetin parissa. Kuoritakki onkin suosittu valinta ulkotakiksi esimerkiksi patikointiin, telttailuun, metsästykseen tai veneilyyn kolealla ilmalla, mutta yhtä lailla se soveltuu kerrospukeutumiseen paksumman takin alle silloin kun haluaa varmistaa kylmän pysymisen loitolla.

Koska kuoritakit tuntuvat kevyiltä yllä ja joustavat tarpeen mukaan, käytetään niitä paljon pyöräilyn, hiihdon ja kiipeilyn kaltaisissa lajeissa, joissa vaatteiden joustavuudella ja mukavuudella on erittäin suuri merkitys. Toinen merkittävä etu on kuorivaatteiden hengittävyys. Vaikka lajia harrastettaessa hikoilisi enemmänkin, siirtää kuoritakki tehokkaasti iholta haihtuvaa kosteutta ulos, eikä jätä sitä muhimaan vaatteen sisälle.

Kuorivaatteet ovat myös katumuodikkaan trendikäs valinta

Katukuvaan on ilmestynyt viime vuosina kuoritakkeja valtavasti, ja tätä nykyä niiden suhteen voidaankin puhua todellisesta trendistä. Vaikka kuorivaatetus onkin suunnattu selkeästi liikunnallisiin aktiviteetteihin, on se samalla myös tyylikäs valinta, johon voi hyvin pukeutua myös kaupungille lähdettäessä. Esimerkiksi musta kuoritakki näyttää hyvältä melkeinpä mihin asuun tahansa yhdistettynä, mutta värikkäämpiäkin vaihtoehtoja on tarjolla pilvin pimein.

Koska kuorivaatteet mahtuvat hyvin pieneen tilaan, kuljettaa moni laukussaan tai repussaan mukanaan aina esimerkiksi kuoritakkia kaiken varalta.

Meillä Suomessa vaihtelevat sääolosuhteet ovat kuoritakkien käytön suhteen mitä ihanteellisimmat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *