Avokelavertailu – mikä on paras avokela 2024?

Oikean avokelan ja kalastustarvikkeiden valinta voi tuottaa päänvaivaa, sillä edessä on erilaisten vaihtoehtojen monipuolinen viidakko.

Myös avokeloja on tarjolla useita erilaisia malleja ja etukäteen voi olla vaikea arvioida millainen on hyvä avokela ja etenkään mikä on se kaikista paras avokela! Tähän artikkeliin on koottu kattava avokelavertailu, joka auttaa sinua löytämään parhaiten käyttötarkoitukseesi soveltuvan avokelan.

Avokela testivoittaja

Kalastusvuosi 2024 on tullut alkuunsa ja voi olla aika tehdä kalastuskauden tilinpäätös pohtimalla mikä oli vuoden 2023 paras kela.

Shimanon avokelat johtavat monia avokelavertailuja ja ovat kahmineet monia testivoittoja. Shimano on kuuluisa ja arvostettu japanilainen yritys, joka valmistaa urheilukalastustarvikkeita, kilpasoututarvikkeita ja polkupyörän osia. Sillä on pääkonttorit Osakassa ja Sakaissa ja sen tuotteet valmistetaan pääasiassa Singaporessa, Malesiassa ja Kiinassa. Yrityksen on perustanut Shozaburo Shimano vuoden 1921 helmikuussa. Sen nykyinen pääjohtaja on Yozo Shimano ja sillä on lähes 12 000 työntekijää.

Monen mielestä Shimano Sienna 4000 FG -kela onkin markkinoiden paras avokela 2024. Tästä mallista löytyy kiintokela ja sen kampi sijaitsee kelan vasemmalla puolella. Kuulalaakereita tässä mallissa on kolme kappaletta ja tämän avokelan osat ovat erityisen laadukkaita. Shimano Sienna 4000 FG Avokela ei ole edes kovin kallis hankinta, sillä sen voi löytää noin 40 eurolla. Se kuitenkin auttaa sinua varmistamaan, että kalajutuissasi on mukana entistä suurempia ripauksia totuutta. Halutuin.fi-sivuston avokelavertailussa Shimano Sienna 4000 FG Avokela sai arvosanan 98% ominaisuuksistaan, 95% materiaaleistaan, 98% hinnastaan ja 89% kelaustuntumastaan. Sen yleisarvosana kyseisessä testissä oli 95%

Shimano Sienna 4000 FG Avokelan lisäksi testivertailuissa 2023 pärjäsi hyvin Okuma Helios SX. Okuma Helios SX sai edellä mainitussa avokelavertailussa ominaisuuksistaan arvosanan 95%, materiaaleistaan arvosanan 94%, hinnastaan arvosanan 95% ja kelaustuntumastaan arvosanan 96%. Tässä avokelamallissa on kiintokela sekä kahdeksan kuulalaakeria ja sen välityssuhde on 5 : 1. Okuma Helios SX on edellistä hieman kalliimpi vaihtoehto, sillä se maksaa noin 85 euroa. Myös tämän avokelamallin yleisarvosana oli halutuin.fi-sivuston testissä 95%.

PENN Spinfisher ylsi testissä kolmannelle sijalle aivan kärkikaksikon vanavedessä yleisarvosanalla 94%. Se sai testissä ominaisuuksistaan arvosanan 96%, materiaaleistaan arvosanan 94%, hinnastaan arvosanan 97% ja kelaustuntumastaan 89%. Tässäkin avokelassa on kiintokela. Kampi sijaitsee sen vasemmalla puolella ja kuulalaakereita tässä mallissa on viisi kappaletta.

Shimano Sienna 4000 FB avokela

250 grammainen huippuvalinta parasta avokelaa kaipaavalle. Ruostumaton runko tekee tästä pitkäikäisen kaverin kalastamisessa ja takaliikkeetön laakeri takaa laadukkaan käyttökokemuksen. Etujarrulla siima seis ja kalaa sisään!

Okuma Helios SX avokela

Kevyt 202 grammainen huippuvalinta laadukasta ja hyvää avokelaa miettivälle. Laakereita 8+1 ja hiilikuiturunko tekee kalastamisesta miellyttävmpää. RES-II tasapainotettu roottori varmistaa ettei kalan saanti jää avokelasta kiinni.

Mitä tarvitaan avokelan lisäksi?

Heittokalastus on upea harrastus, mutta pelkällä kelalla et vielä pääse alkuun, vaan tarvitset paljon muutakin.

Ensinnäkin sinulla pitää olla vapa. Suositeltava pituus heittokalastuksessa vavalle on noin 210 – 240 senttimetriä, mikä vastaa kokoa 7 – 8. Kelan ja vavan lisäksi tarvitset vielä siimaa, lukkoleikkurin tai perukkeen ja uistimia.

Heittokalastussetti on helppo kasata puukon tai saksien avulla! Myös muiden kalastustarvikkeiden kärkikastiin kannattaa tutustua erilaisten testien ja alan keskustelufoorumeiden kautta. Esimerkiksi suomi24.fi-sivuston kalastusosiosta löytyy vilkasta kalastukseen ja kalastusvälineisiin liittyvää keskustelua.

Kun valitset parhaan kelan lisäksi kalastussettiisi myös parhaan vavan, siiman ja muut varusteet, ovat entistä lähempänä entistä mehukkaampia kalajuttuja!

Miten pääsen heittokalastuksessa ja parhaan avokelan käytössä alkuun?

Ensimmäiseksi kela kiinnitetään vapaan. Avaa hieman vavasta löytyvää kelakiinnikettä ja aseta avokela siihen. Kierrä kelakiinnike tämän jälkeen jälleen kiinni. Kelakiinnike kannattaa kiristää melko kireälle, jotta kela ei heilu kiinnikkeessään. Vavoista löytyy hieman erilaisia kelakiinnikkeitä, mutta on yleensä helppo selvittää mistä kelan kiristäminen onnistuu. Voit yleensä myös vaihtaa kelan kammen kätisyyttä tarvittaessa.

Kun kela on kiinnitetty vapaan, on aika puolata siima ja laittaa se kelaan. Valitse kelasetin siiman paksuus setin suositusten mukaan. Valmistajat saattavat ilmoittaa useammankin kelaan sopivan siimapaksuuden, mutta perusperhokalastukseen kannattaa valita noin 0,30 millimetrin paksuus. Kun alat puolata siimaa, pujota se ainakin yhdestä vaparenkaasta lävitse ja sido se puolaan puolasolmua käyttäen. Ennen kuin sidot puolan kelaan, muista avata sen sanka. Kun siima on solmittu, palauta sanka kelausasentoon. Tällöin siima pääsee kulkemaan puolan kautta sangan taitse vaparenkaille. Nyt voitkin jo kelata siiman puolalle. Pidä siimarulla kelausvaiheessa pystyssä ja kiristä hieman kelattavaa siimaa. Näin siima pääsee puolautumaan tiukasti eikä kelalle pääse muodostumaan kierteitä ja löysiä siimakierroksia.

Älä puolaa avokelalle liian paljon siimaa, vaan jätä puolasta näkyviin 2 – 5 milliä. Jos kelaan on puolattu liikaa siimaa, se on liian täynnä, ja siihen tulee herkästi sotkuja. Jos taas kelalla on liian vähän siimaa, on se liian tyhjä, ja heitoista tulee tavallista lyhyempiä. Samalla otat riskin, että siima pääsee loppumaan, jos siihen tarttuu suuri kala.

Kun olet saanut siiman puolattua, pujota se kaikkien vaparenkaiden läpi ja solmi siiman päähän peruke. Käytä perukkeen kiinnittämiseen perukesolmua. Umpisolmuja ei kannata käyttää, sillä ne eivät tässä käytössä kestä. Ellet vielä osaa tehdä perukesolmua, nyt on viimeistään aika ottaa taito haltuun!

Muista avokelan huolto

Vaikka käytössä olisi avokela testivoittaja, tarvitsee kela aina asianmukaista huoltoa. Jopa tässäkin artikkelissa hehkutettu Shimano Sienna 4000 FG tarvitsee aktiivisessa käytössä säännöllistä huoltoa, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään käyttökunnossa ja jotta se toimisi mahdollisimman hyvin.

Avokelan kevyen huollon kalamies pystyy tekemään itsekin. Tämä kannattaakin tehdä viimeistään siinä vaiheessa, kun kalastuskausi on alkamassa ja mieli vetää jo antoisimmille kalastusapajille. Jos kalastusvälineitä käytetään aktiivisesti, kertyy niihin kaikenlaista likaa ja tästä liasta kannattaa pyrkiä pääsemään eroon. Erityisen haitallista on kelan sisään joutunut hiekka ja muut roskat, sillä ne voivat pahimmillaan tuhota avokelan koneiston.

Avokelan kevyessä huollossa aloitetaan purkamalla avokela osiksi. Tässä vaiheessa puhdistetaan kelan tärkeimmät kohdat. Liat poistetaan ja kelan liikkuviin osiin laitetaan öljyä sekä rasvaa. Jos haluat tehdä avokelan tehopuhdistuksen, voit uittaa kelan osia liuottimessa yksitellen. Vaikkapa tärpätti toimii hyvin tässä hommassa, sillä se poistaa kelan osista entiset voiteluaineet. Jos kalastat merivedessä, on erityisen tärkeää kurkistaa säännöllisesti kelan sisään.

Jos sinulla on käytössäsi halpa halpiskela, voi tuntua suurelta houkutukselta jättää huolto kokonaan väliin, heittää koko roska roskiin ja ostaa tilalle uusi halpiskela. Tämä ei kuitenkaan ole luontoystävällinen vaihtoehto ja aito kalastaja arvostaa ja kunnioittaa luontoa! Tästä syystä kannattaakin mieluummin nähdä hieman enemmän vaivaa ja huoltaa myös halpiskela kuntoon. Samalla opit arvokasta tietoa kelan mekaniikasta ja tämä oppi voi myöhemmin auttaa sinua määrittelemään missä mahdollinen vika sijaitsee. Sitä paitsi monen kalastajan mielestä kalastusvälineiden huoltotoimet ovat rentouttavaa ja mukavaa puuhaa, joka kuuluu oleellisena osana kalastusharrastukseen!

Mitä kelan huoltamiseen sitten tarvitaan? Ota esille kangasta, vanupuikkoja, rasvaa, öljyä ja ruuvimeisseli. Jos sinulla on käytössäsi kelasi mukana tullut käyttöohje, jossa eritellään kelan osat yksitellen, voi tästä kuvasta olla apua huoltotoimissa. Ellei kuva ole tallessa, kannattaa kokeilla etsiä kuvaa ja purkuohjetta netistä. Kelan öljyämiseen ja rasvaamiseen kannattaa käyttää juuri tähän tarkoitukseen suunniteltua öljyä ja rasvaa, mutta myös crc käy. Yleisesti ottaen rasvaa levitetään rattaisiin ja jousiin ja öljyä laakereihin ja akseleihin, mutta tästä voi olla kelakohtaisia poikkeuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *